top of page

EMDR en schrijftherapie succesvol bij kind met PTSS


Kinderen en jongeren met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen effectief behandeld worden met een paar uur EMDR of schrijftherapie. Dit concluderen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en GGZ Rivierduinen na onderzoek dat eind juni gepubliceerd is door het Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Volgens klinisch psycholoog Carlijn de Roos is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) even effectief als schrijftherapie in het verminderen van post-traumatische klachten zoals gedragsproblemen en depressiviteit. Zij deed onderzoek bij ruim honderd kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar die door één gebeurtenis getraumatiseerd raakten. Bij EMDR-therapie moeten patiënten aan hun trauma denken terwijl ze tegelijk oogbewegingen maken. Bij schrijftherapie beschrijft de patiënt de traumatische gebeurtenis met hulp van de therapeut.

De benodigde behandeltijd van beide therapieën is kort en daardoor zijn ze veel minder kostbaar, zegt De Roos. Kinderen die werden behandeld met EMDR-therapie hadden na ruim twee uur al baat bij de therapie. Bij schrijftherapie was dit bijna vier uur. Uit vervolgonderzoek, een jaar na behandeling, bleek dat de effecten blijvend zijn.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page